Ajankohtaisia tapahtumia

1.1.2024

Turku, Varsinais-Suomi. Viro, Eesti, Viro-toimintaa, kansantanssi, Nopsajalad-rahvatantsugrupp. Viro-keskus, Eesti keskus, Turu
Kansantanssiryhmä Nopsajalad. Kuva: Kristi Leht.

Ajankohtaiset tapahtumat löydät helpoiten,

kun tulet Viro-keskuksen ystäväksi facebookissa:

Facebook

Hyvää 30v juhlavuotta Viro-keskukselle ja sen jäsenille!

Viro-keskuksen konttori palvelee maanantaista torstaihin:

Ma 10-14

Ti 10-14

Ke 12-18

To 10-14

Tervetuloa!

 

Viron ja Suomen väliseen liikkuvuuteen keskittyvä seminaari 3.6.2024 

Siirtolaisuusinstituutti ja Varsinais-Suomen Viro-keskus ry täyttävät vuosia, 50+30! 

Yhtenä juhlavuoden tapahtumista on Viron ja Suomen väliseen liikkuvuuteen keskittyvä seminaari, joka järjestetään maanantaina 3. kesäkuuta klo 16.00 alkaen. Ennen seminaaria, klo 14-16, on mahdollista osallistua viron- ja suomenkielisiin työpajoihin, joissa keskustellaan asumisesta, työskentelystä ja elämästä kahden maan välillä. Seminaarissa pääsevät tutkijoiden lisäksi ääneen Viron Suurlähetystön konsuliosaston johtaja Peeter Püvi sekä Viron monikulttuurisuuden teemavuoden edustaja. Tarkempi ohjelma päivitetään Siirtolaisuusinstituutin kotisivulle. Työpajoihin ja seminaariin on mahdollista osallistua joko paikan päällä Siirtolaisuusinstituutissa tai etänä. Ilmoittauduthan työpajoihin ja seminaariin etukäteen oheisen linkin kautta viimeistään 24.5.2024.

https://q.surveypal.com/Virolaiset-Suomessa--suomalaiset-Virossa-3.6.2024

 

Järjestäjät: Siirtolaisuusinstituutti, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry ja Virolaisyhdistysten Verkosto Suomessa ry 

Työpajat klo 14-15.30

Kahvitus klo 15.30-16.00

Seminaari klo 16.00-18.00

Iltaohjelma Viro-keskuksessa klo 18-

     Teatteriesitys Hetk Universumis klo 19.00 

************************************
 

 

***Viron kielen keskustelupiirit toimivat: ma klo 10, ke klo 13 ja to klo 10 - Tere tulemast! Vapaamuotoiset kokoontumiset sopivat kaikille, jotka haluavat harjoitella viroa yhteisen kahvittelun merkeissä.

***Kielikurssit: alkavia ja jatkavia kursseja tarjoavat mm. TSL Turku, Turun työväenopisto ja Aurala.

***Vironkieliset harrastusryhmät 2024: Viro-kuoro, kansantanssiryhmä Nopsajalad, koripallon miesten joukkue, teatteriharrastajien ryhmä Tene Ruubelin ohjauksessa, käsityöpiiri, kulttuuripiiri. Kysy lisää toimistolta!

****

Kulttuuripääkaupunki Tartto! 

Tule mukaan kesän matkalle:

Kulttuuripääkaupunki Tartto | Launokorpi

***

 

 

Turu Teater ja Tene Ruubelin nukketeatteri

Teatteria kaikkein pienimmille! Tene Ruubelin nukketeatteri luo pienten lasten teatterielämyksiä koko perheen nautittavaksi. Tämä teatteri mahtuu vaikka matkalaukkuun ja matkustaa luoksesi!

Tene Ruubelin nukketeatterin tekijät haluavat suunnata esitykset monikulttuuriselle yleisölle, ja tarkoitus on tarjota pienen lapsen ensimmäinen teatterielämys yhdessä perheen kanssa: esitykset suunnitellaan niin, että pienimmät katsojat pysyvät hievahtamatta mukana menossa ja muut perheenjäsenet saavat kokea paljon tunteita ja yllätyksiä. Värikkäistä nukkehahmoista ja hauskoista sattumuksista nauttivat kaikki.

Nukketeatteri on yhteinen riemukas teatterielämys perheelle - sellainen johon tullaan yhdessä perheen kaikkein pienimmän kanssa ja hänen ehdoilllaan. Tämä kokemus avaa ovet kulttuuriin ja osallisuuteen. Teatteri on yhteisöllinen elämys, ja pikkulasten perheille suunniteltu esitys on vaikutuksiltaan aina paljon itseään suurempi. Ensimmäinen teatterikokemus voi herättää elinikäisen kiinnostuksen teatteriin. Samalla teatteriesitykseen osallistumisen antaa mahdollisuuden tavata muita perheitä, ja antaa näin omalta osaltaan sysäyksen yhteisöjen kehittymiseksi.

 

Taustaa: Tene Ruubelin nukketeatteri on aloittanut toimintansa vuonna 2018 ja sen ohjelmistossa alusta alkaen ollut Kolme porsasta on saanut jo lähes 70 esityskertaa. Kolmea porsasta esitetään suomeksi ja viroksi kulloisenkin kohdeyleisön mukaan. Toisena esityksenä valmistui vironkielinen Viguriväntin kaksi kotimaata, jota on esitetty virolaisten yhdistysten tapahtumissa. Kolmas valmiina oleva esitys on Aurinkolinna-Õnnemägi, jota on esitetty kesällä 2023 Turussa Brinkkalassa yhteensä 7 kertaa, ja joka on syksyllä 2023 valmis kiertueelle Turun lähikunnissa.

Kaikki esitykset ovat Tene Ruubelin nukketeatterin omaa tuotantoa käsikirjoituksesta alkaen, samoin esitysten visuaalinen toteutus tehdään omin käsin (nuket, lavasteet). Monikielisyys ja visuaalisuus ovat teatterin kantavia ideoita. Pääkielet ovat suomi ja viro, mutta esimerkiksi Aurinkolinnan käsikirjoituksessa on mukana yhteensä 8 kieltä - monikulttuurinen yleisö saadaan tuntemaan olonsa huomioonotetuksi.

Näyttelijä Tene Ruubel on Virosta kotoisin oleva pitkänlinjan nukkenäyttelijä (Tallinnan Nukuteater), teatterinäyttelijä (Pärnun Endla) sekä Virossa tunnettu elokuvatähti. Hänen tarinansa ViroNyt-lehdessä: https://www.svyl.fi/viro-nyt/ei-koskaan-enaa/

TIEDUSTELUT JA TILAUKSET: virokeskus@gmail.com

 

Aurinkolinna- Õnnemägi:

Monikielinen satunäytelmä. Rooleissa: Kirsi Äyräs, Miroslav Laur, Tene Ruubel, Kari Mäkiniemelä, Ülle Priks.

Nuket, lavastus, työpajat: Sarimaarit Manni, Päivi Petzu Hautala.

Esitys saatavilla kiertueelle syyskaudella 2023. Aurinkolinnan kiertueversiossa näyttelevät Tene Ruubel, Kirsi Äyräs ja Ülle Priks. Esityksen jälkeen työpajamahdollisuus: pienimmille värityskuvia esityksen teemoista tai vähän isommille tikkunuken valmistamista.

ENSIESITYS 29.06.2023 IF:n Vinttikamarissa, esitykset Keskiaikamarkkinoilla 30.6., 1.7. ja 2.7. / 17.8. Turun Taiteiden yö / 20.8. Viron uudelleenitsenäistymisenpäivän juhla / 9.9. Brinkkalan lastenpäivä. 

Kolme porsasta:

Tene Ruubelin nukketeatterin klassikko, perinteinen matkalaukkuteatteri, joka riemastuttaa kaikenikäisiä katsojia! Käsikirjoitus, ohjaus ja roolit perinteisen sadun pohjalta: Tene Ruubel. Esitetään suomeksi tai viroksi. Tilaa nukketeatteri tapahtumaasi: virokeskus@gmail.com

Viguriväntin kaksi kotimaata:

Pohdiskeleva lukuesitys kouluikäisille. Rooleissa Tene Ruubel ja Ülle Priks. Voimme vierailla vironkielisissä tapahtumissa.

Keväällä 2024: Valtakunnallinen leikkipäivä 20.4. Brinkkalan Vinttikamari, esitykset suomeksi ja viroksi.

Häät vai pulmad:

Nukketeatteria ja suomalais-virolaiset juhlat aikuisille. Rooleissa: Tene Ruubel, Miroslav Laur, Päivi Petzu Hautala, Kirsi Äyräs. Käsikirjoitus ja ohjaus: Tene Ruubel. Lavastus: Ülle Priks ja työryhmä. Ensi-esitys 29.10.2023. Tiedustelut: virokeskus@gmail.com

Hetk universumis - hetki universumissa:

Runoesitys, joka kuljettaa kuulijat ihmisen elämänkaaren vaiheiden kautta Viron klasssikkorunouden äärelle. Suomeksi ja viroksi! Lavalla Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs. Esitykset: Salo, kahvila Muffiina 23.3.2024 (ensi-ilta) Turku, Viro-keskus 25.3.2024, Loimaa, Taidetalo 16.4.2024, Turku, Isoheikkilä, 18.4., Turku, Brinkkalan Vinttikamari 2.5., Kaarina, Kansalaistoiminnan keskus Puntari 23.5.2024, Turku, Brinkkala, juhlaseminaarin iltaohjelma 3.6.2024.

Tene Ruubelin nukketeatteri, Turu Teater, Hetk universumis, Tene Ruubel, Kirsi Äyräs
Hetk universumis - hetki universumissa. Runoesityksen suunnittelu ja ohjaus Tene Ruubel, rooleissa Kirsi Äyräs ja Tene Ruubel. Ensi-ilta Salossa 23.3.2024. Kuva: Ülle Priks.