Ajankohtaisia tapahtumia

28.10.2023

Turku, Varsinais-Suomi. Viro, Eesti, Viro-toimintaa, kansantanssi, Nopsajalad-rahvatantsugrupp. Viro-keskus, Eesti keskus, Turu
Kansantanssiryhmä Nopsajalad. Kuva: Kristi Leht.

Ajankohtaiset tapahtumat löydät helpoiten,

kun tulet Viro-keskuksen ystäväksi facebookissa:

Facebook

Hyvää 30v juhlavuoden starttia Viro-keskukselle ja sen jäsenille!

Viro-keskuksen konttori palvelee maanantaista torstaihin:

Ma 10-14

Ti 10-14

Ke 12-18

To 10-14

Tervetuloa!

***Viron kielen keskustelupiirit toimivat: ma klo 10, ke klo 13 ja to klo 10 - Tere tulemast! Vapaamuotoiset kokoontumiset sopivat kaikille, jotka haluavat harjoittella viroa yhteisen kahvittelun merkeissä.

***Kielikurssit: alkavia ja jatkavia kursseja keväällä 2024 tarjoavat mm. TSL Turku, Turun työväenopisto ja Aurala.

***Vironkieliset harrastusryhmät ovat aloittaneet vuoden 2024 toimintansa täydellä vauhdilla: Viro-kuoro, kansantanssiryhmä Nopsajalad, koripallon miesten joukkue, teatteriharrastajien ryhmä Tene Ruubelin ohjauksessa, käsityöpiiri, kulttuuripiiri. Kysy lisää toimistolta!

***

Viron itsenäisyyspäivänä 24.2. Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan Viron värein klo 18.30-19.30. Tervetuloa iltakävelylle! 

klo 19.30 sillalle vaihtuvat Ukrainan sini-keltaiset värit.

Lue lisää 24.2. juhlavalaistuksesta:

Sodan vuosipäivänä 24.2.24 tuki Ukrainalle näkyy ja kuuluu Turussa | Turku.fi

****

Kevätkokous 2024

Kokouskutsu: Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n sääntömääräinen kevätkokous on maanantaina 25.3. 2024 klo 18, osoitteessa Vanha Suurtori 3, Turku. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2023. 

Kahvitarjoilu sekä teatterimaistiaisia - Tene Ruubel. Tervetuloa!


***

Tämä kevään konsertti kannattaa jo merkata kalenteriin:
TFO kevätsarjassa: Myrskyloitsu, to 11.4. klo 19 ja pe 12.4. klo 18 Anu Tali, kapellimestari, Mishka Rushdie Momen, piano / Tüür - Mozart - Dvořák
Tene Ruubelin nukketeatteri

Teatteria kaikkein pienimmille! Tene Ruubelin nukketeatteri luo pienten lasten teatterielämyksiä koko perheen nautittavaksi. Tämä teatteri mahtuu vaikka matkalaukkuun ja matkustaa luoksesi!

Tene Ruubelin nukketeatterin tekijät haluavat suunnata esitykset monikulttuuriselle yleisölle, ja tarkoitus on tarjota pienen lapsen ensimmäinen teatterielämys yhdessä perheen kanssa: esitykset suunnitellaan niin, että pienimmät katsojat pysyvät hievahtamatta mukana menossa ja muut perheenjäsenet saavat kokea paljon tunteita ja yllätyksiä. Värikkäistä nukkehahmoista ja hauskoista sattumuksista nauttivat kaikki.

Nukketeatteri on yhteinen riemukas teatterielämys perheelle - sellainen johon tullaan yhdessä perheen kaikkein pienimmän kanssa ja hänen ehdoilllaan. Tämä kokemus avaa ovet kulttuuriin ja osallisuuteen. Teatteri on yhteisöllinen elämys, ja pikkulasten perheille suunniteltu esitys on vaikutuksiltaan aina paljon itseään suurempi. Ensimmäinen teatterikokemus voi herättää elinikäisen kiinnostuksen teatteriin. Samalla teatteriesitykseen osallistumisen antaa mahdollisuuden tavata muita perheitä, ja antaa näin omalta osaltaan sysäyksen yhteisöjen kehittymiseksi.


Taustaa: Tene Ruubelin nukketeatteri on aloittanut toimintansa vuonna 2018 ja sen ohjelmistossa alusta alkaen ollut Kolme porsasta on saanut jo lähes 70 esityskertaa. Kolmea porsasta esitetään suomeksi ja viroksi kulloisenkin kohdeyleisön mukaan. Toisena esityksenä valmistui vironkielinen Viguriväntin kaksi kotimaata, jota on esitetty virolaisten yhdistysten tapahtumissa. Kolmas valmiina oleva esitys on Aurinkolinna-Õnnemägi, jota on esitetty kesällä 2023 Turussa Brinkkalassa yhteensä 7 kertaa, ja joka on syksyllä 2023 valmis kiertueelle Turun lähikunnissa.

Kaikki esitykset ovat Tene Ruubelin nukketeatterin omaa tuotantoa käsikirjoituksesta alkaen, samoin esitysten visuaalinen toteutus tehdään omin käsin (nuket, lavasteet). Monikielisyys ja visuaalisuus ovat teatterin kantavia ideoita. Pääkielet ovat suomi ja viro, mutta esimerkiksi Aurinkolinnan käsikirjoituksessa on mukana yhteensä 8 kieltä - monikulttuurinen yleisö saadaan tuntemaan olonsa huomioonotetuksi.

Näyttelijä Tene Ruubel on Virosta kotoisin oleva pitkänlinjan nukkenäyttelijä (Tallinnan Nukuteater), teatterinäyttelijä (Pärnun Endla) sekä Virossa tunnettu elokuvatähti. Hänen tarinansa ViroNyt-lehdessä: https://www.svyl.fi/viro-nyt/ei-koskaan-enaa/

TIEDUSTELUT JA TILAUKSET: virokeskus@gmail.com


Aurinkolinna- Õnnemägi:

Monikielinen satunäytelmä. Rooleissa: Kirsi Äyräs, Miroslav Laur, Tene Ruubel, Kari Mäkiniemelä, Ülle Priks.

Nuket, lavastus, työpajat: Sarimaarit Manni, Päivi Petzu Hautala.

Esitys saatavilla kiertueelle syyskaudella 2023. Aurinkolinnan kiertueversiossa näyttelevät Tene Ruubel, Kirsi Äyräs ja Ülle Priks. Esityksen jälkeen työpajamahdollisuus: pienimmille värityskuvia esityksen teemoista tai vähän isommille tikkunuken valmistamista.

ENSIESITYS 29.06.2023 IF:n Vinttikamarissa, esitykset Keskiaikamarkkinoilla 30.6., 1.7. ja 2.7. / 17.8. Turun Taiteiden yö / 20.8. Viron uudelleenitsenäistymisenpäivän juhla / 9.9. Brinkkalan lastenpäivä. 

Kolme porsasta:

Tene Ruubelin nukketeatterin klassikko, joka riemastuttaa kaikenikäisiä katsojia! Käsikirjoitus, ohjaus ja roolit perinteisen sadun pohjalta: Tene Ruubel. Esitetään suomeksi tai viroksi. Tilaa nukketeatteri tapahtumaasi: virokeskus@gmail.com

Viguriväntin kaksi kotimaata:

Pohdiskeleva lukuesitys kouluikäisille. Rooleissa Tene Ruubel ja Ülle Priks. Voimme vierailla vironkielisissä tapahtumissa.

Häät vai pulmad:

Nukketeatteria ja suomalais-virolaiset juhlat aikuisille. Rooleissa: Tene Ruubel, Miroslav Laur, Päivi Petzu Hautala, Kirsi Äyräs. Käsikirjoitus ja ohjaus: Tene Ruubel. Lavastus: Ülle Priks ja työryhmä. Ensi-esitys 29.10.2023. Tiedustelut: virokeskus@gmail.com

Kokousvieraat:

Miten Pille ja Minna pärjäävät Viro-yhdistysten vuosikokouksissa? Löytyykö yhteisymmärrys kokouskulttuurien eroista huolimatta? Lavalla Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs. Esitykset: Salo 23.3.2024 ja Turku 25.3.2024.

Tene Ruubelin nukketeatterin Häät vai pulmad -harjoitukset syyskuussa 2023. Kuvassa näyttelijät Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs, kuvaaja Päivi Petzu Hautala.
Tene Ruubelin nukketeatterin Häät vai pulmad -harjoitukset syyskuussa 2023. Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs, kuvaaja Päivi Petzu Hautala.