Ajankohtaisia tapahtumia

28.10.2023

Turku, Varsinais-Suomi. Viro, Eesti, Viro-toimintaa, kansantanssi, Nopsajalad-rahvatantsugrupp. Viro-keskus, Eesti keskus, Turu
Kansantanssiryhmä Nopsajalad. Kuva: Kristi Leht.

Ajankohtaiset tapahtumat löydät helpoiten,

kun tulet Viro-keskuksen ystäväksi facebookissa:

Facebook

Marraskuussa mm:

-Päivi Petzu Hautalan Tartto-valokuvien näyttely toimistolla.

-30.11. Monikulttuurinen itsenäisyyspäivänjuhla VPK-talolla.

Joulukuun tapahtumia:

-Glögikahvila ja myyjäiset Viro-keskuksessa.

-11.-12.12. Avoimet ovet Linnankatu 31 Ukraina-keskuksessa.


Tene Ruubelin nukketeatteri

Teatteria kaikkein pienimmille! Tene Ruubelin nukketeatteri luo pienten lasten teatterielämyksiä koko perheen nautittavaksi. Tämä teatteri mahtuu vaikka matkalaukkuun ja matkustaa luoksesi!

Tene Ruubelin nukketeatterin tekijät haluavat suunnata esitykset monikulttuuriselle yleisölle, ja tarkoitus on tarjota pienen lapsen ensimmäinen teatterielämys yhdessä perheen kanssa: esitykset suunnitellaan niin, että pienimmät katsojat pysyvät hievahtamatta mukana menossa ja muut perheenjäsenet saavat kokea paljon tunteita ja yllätyksiä. Värikkäistä nukkehahmoista ja hauskoista sattumuksista nauttivat kaikki.

Nukketeatteri on yhteinen riemukas teatterielämys perheelle - sellainen johon tullaan yhdessä perheen kaikkein pienimmän kanssa ja hänen ehdoilllaan. Tämä kokemus avaa ovet kulttuuriin ja osallisuuteen. Teatteri on yhteisöllinen elämys, ja pikkulasten perheille suunniteltu esitys on vaikutuksiltaan aina paljon itseään suurempi. Ensimmäinen teatterikokemus voi herättää elinikäisen kiinnostuksen teatteriin. Samalla teatteriesitykseen osallistumisen antaa mahdollisuuden tavata muita perheitä, ja antaa näin omalta osaltaan sysäyksen yhteisöjen kehittymiseksi.


Taustaa: Tene Ruubelin nukketeatteri on aloittanut toimintansa vuonna 2018 ja sen ohjelmistossa alusta alkaen ollut Kolme porsasta on saanut jo lähes 70 esityskertaa. Kolmea porsasta esitetään suomeksi ja viroksi kulloisenkin kohdeyleisön mukaan. Toisena esityksenä valmistui vironkielinen Viguriväntin kaksi kotimaata, jota on esitetty virolaisten yhdistysten tapahtumissa. Kolmas valmiina oleva esitys on Aurinkolinna-Õnnemägi, jota on esitetty kesällä 2023 Turussa Brinkkalassa yhteensä 7 kertaa, ja joka on syksyllä 2023 valmis kiertueelle Turun lähikunnissa.

Kaikki esitykset ovat Tene Ruubelin nukketeatterin omaa tuotantoa käsikirjoituksesta alkaen, samoin esitysten visuaalinen toteutus tehdään omin käsin (nuket, lavasteet). Monikielisyys ja visuaalisuus ovat teatterin kantavia ideoita. Pääkielet ovat suomi ja viro, mutta esimerkiksi Aurinkolinnan käsikirjoituksessa on mukana yhteensä 8 kieltä - monikulttuurinen yleisö saadaan tuntemaan olonsa huomioonotetuksi.

Näyttelijä Tene Ruubel on Virosta kotoisin oleva pitkänlinjan nukkenäyttelijä (Tallinnan Nukuteater), teatterinäyttelijä (Pärnun Endla) sekä Virossa tunnettu elokuvatähti. Hänen tarinansa ViroNyt-lehdessä: https://www.svyl.fi/viro-nyt/ei-koskaan-enaa/

TIEDUSTELUT JA TILAUKSET: virokeskus@gmail.com


Aurinkolinna- Õnnemägi:

Monikielinen satunäytelmä. Rooleissa: Kirsi Äyräs, Miroslav Laur, Tene Ruubel, Kari Mäkiniemelä, Ülle Priks.

Nuket, lavastus, työpajat: Sarimaarit Manni, Päivi Petzu Hautala.

Esitys saatavilla kiertueelle syyskaudella 2023. Aurinkolinnan kiertueversiossa näyttelevät Tene Ruubel, Kirsi Äyräs ja Ülle Priks. Esityksen jälkeen työpajamahdollisuus: pienimmille värityskuvia esityksen teemoista tai vähän isommille tikkunuken valmistamista.

ENSIESITYS 29.06.2023 IF:n Vinttikamarissa, esitykset Keskiaikamarkkinoilla 30.6., 1.7. ja 2.7. / 17.8. Turun Taiteiden yö / 20.8. Viron uudelleenitsenäistymisenpäivän juhla / 9.9. Brinkkalan lastenpäivä. 

Kolme porsasta:

Tene Ruubelin nukketeatterin klassikko, joka riemastuttaa kaikenikäisiä katsojia! Käsikirjoitus, ohjaus ja roolit perinteisen sadun pohjalta: Tene Ruubel. Esitetään suomeksi tai viroksi. Tilaa nukketeatteri tapahtumaasi: virokeskus@gmail.com

Viguriväntin kaksi kotimaata:

Pohdiskeleva lukuesitys kouluikäisille. Rooleissa Tene Ruubel ja Ülle Priks. Voimme vierailla vironkielisissä tapahtumissa.

Häät vai pulmad:

Nukketeatteria ja suomalais-virolaiset juhlat aikuisille. Rooleissa: Tene Ruubel, Miroslav Laur, Päivi Petzu Hautala, Kirsi Äyräs. Käsikirjoitus ja ohjaus: Tene Ruubel. Lavastus: Ülle Priks ja työryhmä. Ensi-esitys 29.10.2023. Tiedustelut: virokeskus@gmail.com

Tene Ruubelin nukketeatterin Häät vai pulmad -harjoitukset syyskuussa 2023. Kuvassa näyttelijät Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs, kuvaaja Päivi Petzu Hautala.
Tene Ruubelin nukketeatterin Häät vai pulmad -harjoitukset syyskuussa 2023. Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs, kuvaaja Päivi Petzu Hautala.