Ajankohtaisia tapahtumia

1.1.2024

Turku, Varsinais-Suomi. Viro, Eesti, Viro-toimintaa, kansantanssi, Nopsajalad-rahvatantsugrupp. Viro-keskus, Eesti keskus, Turu
Kansantanssiryhmä Nopsajalad. Kuva: Kristi Leht.

Ajankohtaiset tapahtumat löydät helpoiten,

kun tulet Viro-keskuksen ystäväksi facebookissa:

Facebook

Hyvää 30v juhlavuotta Viro-keskukselle ja sen jäsenille!

Viro-keskuksen konttori palvelee maanantaista torstaihin:

Ma 10-14

Ti 10-14

Ke 12-18

To 10-14

Tervetuloa!

***Viron kielen keskustelupiirit toimivat: ma klo 10, ke klo 13 ja to klo 10 - Tere tulemast! Vapaamuotoiset kokoontumiset sopivat kaikille, jotka haluavat harjoittella viroa yhteisen kahvittelun merkeissä.

***Kielikurssit: alkavia ja jatkavia kursseja keväällä 2024 tarjoavat mm. TSL Turku, Turun työväenopisto ja Aurala.

***Vironkieliset harrastusryhmät 2024: Viro-kuoro, kansantanssiryhmä Nopsajalad, koripallon miesten joukkue, teatteriharrastajien ryhmä Tene Ruubelin ohjauksessa, käsityöpiiri, kulttuuripiiri. Kysy lisää toimistolta!

****

Kulttuuripääkaupunki Tartto! 

Tule mukaan kesän matkalle:

Kulttuuripääkaupunki Tartto | Launokorpi

***

14.4. klo 14:

Tervetuloa Turun pääkirjaston Studioon ja löytöretkelle Baltian luontoon! Heli Laaksonen luovuttaa Kodiksamia-palkinnon Löytöretkellä Baltian luonnossa -kirjalle ja haastattelee kirjan tekijää.

"Kodiksamia-kirjallisuuspalkintovoittaja vie suurelle seikkailulle lähimaiden luontokohteisiin – Kaarina Silmusen teos Löytöretkellä Baltian luonnossa vei raadin sydämen!"

Lähes 500-sivuisen tietoteoksen on kirjoittanut piikkiöläinen Suomen tietokirjailijoiden jäsen Kaarina Silmunen. Kirjassa pureudutaan Viron, Latvian ja Liettuan luontokohteisiin, paikalliseen kulttuuriperintöön sekä muinais- ja sotahistoriaan.
Mukana on satoja värivalokuvia ja maastokartat, jotka on kuvittanut Hannu Silmunen.

Kirja kuljettaa lukijansa Baltian maiden kansallispuistojen retkipoluille, soille, meren rannoille, aarnimetsiin ja lehtoniityille, muinaisille linnavuorille, pyhille kiville, kraaterikuopille, metsien kätköistä löytyville lähteille ja hiekkakivitörmien luolille.

Mukana menossa: Turun kaupunginkirjasto, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry ja Rozentāls-seura.

***

Tervetuloa 23. huhtikuuta kello 18.30 Viro-keskukseen tutustumaan jännittävään keskiajan elämään!
Aloitamme kulttuuri-illat esittelemällä Indrek Harglan elämää ja tuotantoa. Siitä alkaa sukellus keskiaikaan, tuon ajan elämään ja oloihin.
• Millaisia vaatteita keskiajalla käytettiin?
• Miten ihmisiä hoidettiin keskiajalla?
• Miten keskiajan murhamysteerit ratkaistiin?

Kulttuuri-iltaa vetävät Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n puheenjohtaja Jouni Elomaa ja keskiajan pukeutumisen asiantuntija Ülle Priks.


***

Tämä kevään konsertti huippukonsertti:
TFO kevätsarjassa: Myrskyloitsu, to 11.4. klo 19 ja pe 12.4. klo 18 Anu Tali, kapellimestari, Mishka Rushdie Momen, piano / Tüür - Mozart - Dvořák


Kuorovierailut:

Eesti Teaduste Akadeemia Meeskoor (ETAM) saapuu Turkuun konsertoimaan yhdessä Mieskuoro Laulun Ystävien (LY) kanssa. Laulusild -konsertti 27.4.2024 klo 18 VPK-talolla.

Sekakuoro Rello vierailee Turussa 26.-28.4. ja esiintyy yhdessä Auralia-kuoron kanssa sekä vierailee Saga-palvelukeskuksissa.


Tene Ruubelin nukketeatteri

Teatteria kaikkein pienimmille! Tene Ruubelin nukketeatteri luo pienten lasten teatterielämyksiä koko perheen nautittavaksi. Tämä teatteri mahtuu vaikka matkalaukkuun ja matkustaa luoksesi!

Tene Ruubelin nukketeatterin tekijät haluavat suunnata esitykset monikulttuuriselle yleisölle, ja tarkoitus on tarjota pienen lapsen ensimmäinen teatterielämys yhdessä perheen kanssa: esitykset suunnitellaan niin, että pienimmät katsojat pysyvät hievahtamatta mukana menossa ja muut perheenjäsenet saavat kokea paljon tunteita ja yllätyksiä. Värikkäistä nukkehahmoista ja hauskoista sattumuksista nauttivat kaikki.

Nukketeatteri on yhteinen riemukas teatterielämys perheelle - sellainen johon tullaan yhdessä perheen kaikkein pienimmän kanssa ja hänen ehdoilllaan. Tämä kokemus avaa ovet kulttuuriin ja osallisuuteen. Teatteri on yhteisöllinen elämys, ja pikkulasten perheille suunniteltu esitys on vaikutuksiltaan aina paljon itseään suurempi. Ensimmäinen teatterikokemus voi herättää elinikäisen kiinnostuksen teatteriin. Samalla teatteriesitykseen osallistumisen antaa mahdollisuuden tavata muita perheitä, ja antaa näin omalta osaltaan sysäyksen yhteisöjen kehittymiseksi.


Taustaa: Tene Ruubelin nukketeatteri on aloittanut toimintansa vuonna 2018 ja sen ohjelmistossa alusta alkaen ollut Kolme porsasta on saanut jo lähes 70 esityskertaa. Kolmea porsasta esitetään suomeksi ja viroksi kulloisenkin kohdeyleisön mukaan. Toisena esityksenä valmistui vironkielinen Viguriväntin kaksi kotimaata, jota on esitetty virolaisten yhdistysten tapahtumissa. Kolmas valmiina oleva esitys on Aurinkolinna-Õnnemägi, jota on esitetty kesällä 2023 Turussa Brinkkalassa yhteensä 7 kertaa, ja joka on syksyllä 2023 valmis kiertueelle Turun lähikunnissa.

Kaikki esitykset ovat Tene Ruubelin nukketeatterin omaa tuotantoa käsikirjoituksesta alkaen, samoin esitysten visuaalinen toteutus tehdään omin käsin (nuket, lavasteet). Monikielisyys ja visuaalisuus ovat teatterin kantavia ideoita. Pääkielet ovat suomi ja viro, mutta esimerkiksi Aurinkolinnan käsikirjoituksessa on mukana yhteensä 8 kieltä - monikulttuurinen yleisö saadaan tuntemaan olonsa huomioonotetuksi.

Näyttelijä Tene Ruubel on Virosta kotoisin oleva pitkänlinjan nukkenäyttelijä (Tallinnan Nukuteater), teatterinäyttelijä (Pärnun Endla) sekä Virossa tunnettu elokuvatähti. Hänen tarinansa ViroNyt-lehdessä: https://www.svyl.fi/viro-nyt/ei-koskaan-enaa/

TIEDUSTELUT JA TILAUKSET: virokeskus@gmail.com


Aurinkolinna- Õnnemägi:

Monikielinen satunäytelmä. Rooleissa: Kirsi Äyräs, Miroslav Laur, Tene Ruubel, Kari Mäkiniemelä, Ülle Priks.

Nuket, lavastus, työpajat: Sarimaarit Manni, Päivi Petzu Hautala.

Esitys saatavilla kiertueelle syyskaudella 2023. Aurinkolinnan kiertueversiossa näyttelevät Tene Ruubel, Kirsi Äyräs ja Ülle Priks. Esityksen jälkeen työpajamahdollisuus: pienimmille värityskuvia esityksen teemoista tai vähän isommille tikkunuken valmistamista.

ENSIESITYS 29.06.2023 IF:n Vinttikamarissa, esitykset Keskiaikamarkkinoilla 30.6., 1.7. ja 2.7. / 17.8. Turun Taiteiden yö / 20.8. Viron uudelleenitsenäistymisenpäivän juhla / 9.9. Brinkkalan lastenpäivä. 

Kolme porsasta:

Tene Ruubelin nukketeatterin klassikko, joka riemastuttaa kaikenikäisiä katsojia! Käsikirjoitus, ohjaus ja roolit perinteisen sadun pohjalta: Tene Ruubel. Esitetään suomeksi tai viroksi. Tilaa nukketeatteri tapahtumaasi: virokeskus@gmail.com

Viguriväntin kaksi kotimaata:

Pohdiskeleva lukuesitys kouluikäisille. Rooleissa Tene Ruubel ja Ülle Priks. Voimme vierailla vironkielisissä tapahtumissa.

Häät vai pulmad:

Nukketeatteria ja suomalais-virolaiset juhlat aikuisille. Rooleissa: Tene Ruubel, Miroslav Laur, Päivi Petzu Hautala, Kirsi Äyräs. Käsikirjoitus ja ohjaus: Tene Ruubel. Lavastus: Ülle Priks ja työryhmä. Ensi-esitys 29.10.2023. Tiedustelut: virokeskus@gmail.com

Hetk universumis - hetki universumissa:

Runoesitys, joka kuljettaa kuulijat ihmisen elämänkaaren vaiheiden kautta Viron klasssikkorunouden äärelle. Suomeksi ja viroksi! Lavalla Tene Ruubel ja Kirsi Äyräs. Esitykset: Salo, kahvila Muffiina 23.3.2024 (ensi-ilta) Turku, Viro-keskus 25.3.2024, Loimaa, Taidetalo 16.4.2024, Turku, Siirtolaisuusinstituutti 3.6.2024

Tene Ruubelin nukketeatteri, Turu Teater, Hetk universumis, Tene Ruubel, Kirsi Äyräs
Hetk universumis - hetki universumissa. Runoesityksen suunnittelu ja ohjaus Tene Ruubel, rooleissa Kirsi Äyräs ja Tene Ruubel. Ensi-ilta Salossa 23.3.2024. Kuva: Ülle Priks.